Vacatures in de ICT zijn het lastigst in te vullen

In verschillende sectoren heeft men dit jaar moeite met de werving en selectie van nieuwe mensen. Zo zijn er problemen in de hr-dienstverlening, gezondheidssector en de industrie. Maar waar men vooral problemen heeft met het vinden van geschikte mensen is in de ICT. Deze gegevens kwamen naar voren uit het jaarlijkse ‘HR trends 2012-2013’ onderzoek van salaris- en hr- dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.
Men kan niet echt spreken van een tekort op de arbeidsmarkt, er wordt namelijk een gedifferentieerd beeld door de verschillende branches gegeven. Het is vooral voor organisaties in de hr-dienstverlening, gezondheidssector, industrie en ict-dienstverlening lastig om geschikt personeel te vinden. In 2012 heeft 28 procent van de hr-professionals in de ict-dienstverlening moeite met het invullen van ict vacatures. Men verwacht dat dit percentage in 2013 naar 43 procent zal stijgen. Wanneer we het over functiegroepen hebben, dan is er het grootste tekort aan ict’ers (40 procent), de functiegroep ‘financiele zaken’ (37 procent) en technici (36 procent).

Mindere populariteit ICT opleidingen

Het is erg lastig om in termen van functiegroepen te denken in de huidige arbeidsmarkt. Half september werd er nog bericht gegeven over het feit dat er bij een aantal ondernemingen een overschot aan lager geschoold personeel is en dat er vooral moeite is om de hoogopgeleide functies in de ict op te vullen. Er wordt verwacht dat de spanning op deze arbeidsmarkt zal blijven toenemen. Het is steeds moeilijker om specifieke functies zoals bijvoorbeeld een .NET ontwikkelaar op te vullen. Op hbo- en universitair niveau zijn ICT-opleidingen niet erg populair waar juist het belang van ict in alle sectoren toeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *