Vanaf 2014 willen banken sms versturen bij incasso

Vanaf 2013 of 2014 zijn de banken van plan om klanten door middel van een sms, e-mail of ander signaal op de hoogte van afschrijvingen van geld via incasso. Dit signaal wordt onderdeel van een nieuw Europees incassosysteem dat in de komende jaren door de banken zal worden ingevoerd.
Zodra het systeem helemaal operationeel is, zullen mensen seintjes krijgen, alvorens Bob Goulooze van Currence, het bedrijf dat in Nederland de betaalmiddelen beheert. Omdat in software en systemen van banken en bedrijven veel aanpassingen gemaakt moeten worden, zal dat enkele tijd duren.
Men is nog niet helemaal zeker hoe het seintje precies gegeven zal worden. Het meest voor de hand liggend is sms, e-mail of pop-up tijdens het internetbankieren. Hoogstwaarschijnlijk zal de consument zelf mogen kiezen. Dit seintje zal meer zijn dan alleen een melding, het zal ook mogelijk zijn om onterechte incasso’s van tevoren te blokkeren. Men kan hierdoor veel onterechte incasso’s voorkomen, zodat banken en consumenten een hoop moeite bespaard kunnen worden.
Als men met een sms-dienst gaat werken, zal men hoogstwaarschijnlijk deze sms via internet versturen. Hierdoor kunnen mensen automatisch en snel benaderd worden.
Waarschijnlijk zal dit nieuwe systeem tegelijkertijd geïntroduceerd worden met een nieuw systeem voor acceptgiro’s. Men is nu nog wel in afwachting of dit systeem er echt gaat komen. Er worden de banken in totaal 150 miljoen acceptgiro’s per maand verwerkt. Bedrijven gaan echter steeds meer klanten extra kosten berekenen voor het betalen per acceptgiro. Hoogstwaarschijnlijk zullen acceptgiro’s daardoor populariteit verliezen. Ongeveer 30% van alle acceptgiro’s worden per post betaald, de rest gaat tegenwoordig digitaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *