Welke UPS systemen zijn er?

UPS staat voor Uninterruptible Power Supply. Dit is een noodvoorziening voor stroom die overneemt als er een storing of probleem in het stroomcircuit zit. UPS noodstroom systemen zijn zeer belangrijk voor telecom-, industriële, mobiele en medische apparatuur, deze worden namelijk gebruikt in telecombedrijven, operatiekamers etc en mogen dus absoluut niet uitvallen. In dit artikelen leggen wij uit wat de drie meest voorkomende UPS systemen zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Off-Line UPS

Een Off-Line UPS stuurt de netspanning direct door aan de aangesloten apparatuur. Hier zit meestal een eenvoudige netfilter ingebouwd, zodra de spanning beneden een bepaalde, soms instelbare, ondergrens komt zal het systeem omschakelen naar een noodstroom bedrijf waardoor de uitgangsspanning wordt geleverd vanuit een batterij via een omvormer, wanneer de netspanning weer boven de ondergrens komt zal de batterij herladen worden.

Het voordeel van een Off-Line UPS is dat het goedkoop is vergeleken met andere systemen. Voornamelijk komt dit doordat het tijdelijk werkt waardoor het systeem niet groot hoeft te zijn en ook geen geforceerde koeling hoeft te hebben. De nadelen hiervan zijn dat het niet geschikt is voor lineaire voedingen waardoor het absoluut niet geschikt is om gevoed te worden door een aggregaat.

Line-Interactive UPS

Dit is weer een doorontwikkeling van de Off-Line UPS. Binnen dit systeem heb je twee systemen, de ene is in feite een Off-Line systeem voorzien van een transformator waardoor de ingangsspanning binnen bepaalde grenzen wel gestabiliseerd kan worden. Het tweede systeem zorgt met behulp van een microprocessor voor een nauwkeurige en snelle reactie op variaties in de ingangsspanning. De voordelen van Line-Interactive UPS is dat het ook relatief goedkoop is in vergelijking met On-Line UPS en dat het reduceren van de spanningsfluctuaties al tot te mogelijkheden hoort. Het grootste nadeel is dat de effectiviteit van de meeste systemen bij een lagere spanning slechter is, waardoor de warmte in de transformator hoger wordt.

On-Line UPS

In feite is de On-Line UPS het enige systeem dat de naam UPS mag dragen. De uitgangsspanning wordt volledig elektronisch gegenereerd door een omvormer. Doordat de ingangsspanning gelijkgericht wordt en er een batterij onder bufferlading gehouden wordt zal het systeem de batterij bij een netspanningsuitval gaan ontladen in plaats van opladen, er is op deze manier dus geen sprake van een omschakeltijd. De voordelen van een On-Line systeem is dat de belasting van alle vormen van storingen gevrijwaard, daarom is dit systeem als enige geschikt voor aggregaatspanning. Ook omdat de omvormer continu actief is komen ze daar niet pas achter als er een netspanningsuitval is, bij andere systemen is dit wel. Het grootste nadeel is dat een On-Line systeem beduidend duurder is dan andere systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *